Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hrvatska udruga za podzemnu gradnjufra Andrije Ka─Źi─ça Mio─Źi─ça 26
10 000 Zagreb

tel. 01/4639-250
fax. 01/4827-001
e-mail: hupg@hupg.hr

OIB: 41495140735
┼Ż. ra─Źun:2360000-1102145607

30.05.2010. - Me─Ĺunarodna suradnja Centra za istra┼żivanje plitkih geotermalnih resursa Zavoda za Geotehniku Gra─Ĺevinskog Fakulteta u Zagrebu i Geotermalnog centra u Bochumu                                           

  

ME─ÉUNARODNA SURADNJA CENTRA ZA ISTRA┼ŻIVANJE PLITKIH GEOTERMALNIH RESURSA ZAVODA ZA GEOTEHNIKU GRA─ÉEVINSKOG FAKULTETA U ZAGREBU

 i

GEOTERMALNOG CENTRA U BOCHUMU, NJEMA─îKA

 Zagreb, svibanj 2010.

 

OKVIR ZA SURADNJU

Zbog potrebe da se korištenjem geotermalne energije pove─ça energetska efikasnost i pridonese zaštiti okoliša u Republici Hrvstakoj pokrenut je Nacionalni energetski program za korištenje geotermalne energije - GEOEN, kao dio projekta Razvoj i organizacija hrvatskog energetskog sektora - PROHES. Program obuhva─ça sve tehni─Źke, tehnološke, zakonske i ostale mjere za pove─çanje korištenja geotermalne energije. Kako su se geotermalnom energijom odvojeno bavile razli─Źite institucije, svrha ovog programa je objediniti i unaprijediti saznanja i iskustva na ovom energetskom podru─Źju.

U cilju doprinosa provedbi programa GEOEN, au sklopu prijave  za dobivanje bespovratnih sredstava iz pretpristupnog fonda EU - IPA IIIc - Regionalna konkurentnost, osnovan je u sklopu Zavoda za geotehniku Gra─Ĺevinskog fakulteta u Zagrebu Centar za istra┼żivanje plitkih geotermalnih resursa. Glavni cilj centra je transfer tehnologije i znanja s ciljem pove─çanja energetske u─Źinkovitosti i ostvarivanja energetske neovisnosti uz primjenu novih tehnoloških rješenja i obnovljivih izvora za opskrbu energijom obiteljskih ku─ça, stambenih i poslovnih zgrada, turisti─Źkih i ugostiteljskih objekata i raznih industrijskih postrojenja.

Inozemni partner u provo─Ĺenju istra┼żivanja je Geotermalni centar Bochum (Geothermal Center Bochum, Germany). To je znanstveno istra┼żiva─Źka ustanova koje se bavi svim oblicima   istra┼żivanja i ekploatacije geotermalne energije. Povezuje znanost, gospodarstvo, lokalnu administraciju i politiku.  U njenom radu sudjeluju: Sveu─Źilište primijenjenih znanosti Bochum (University of Applied Sciences Bochum), Tehni─Źko sveu─Źilie Achen (RWTH Aachen University), Sveu─Źilište primijenih zanosti Gelsenkirchen (University of Applied Sciences Gelsenkirchen), Agencija za energiju Düsseldorf (EnergieAgentur, NRW), Grad Bochum (City of Bochum) i Gospodarska komora grada Bochuma (Mid-Ruhr Chamber of Commerce and Industry Bochum). Od 01.01.2011. Geotermalni centar Bochum bit ─çe sjedište Svjetskog geotermalnog udru┼żenja (International Geothermal Association).

Gra─Ĺevinski fakultet Sveu─Źilišta u Zagrebu i Geotermalni centar u Bochumu potpisali su u svibnju 2010. godine posebni Sporazum o suradnji u cilju zajedni─Źkog rada na implementaciji i razvoju Centra za istra┼żivanje plitkih geotermalnih resursa u Hrvatskoj.  Provedbu sporazuma sa strane Gra─Ĺevinskog fakulteta osiguravat ─çe Predstojnik zavoda za geotehniku Gra─Ĺevinskog fakulteta u Zagrebu prof.dr.sc. Meho Saša Kova─Źevi─ç, a s strane Geotermalnog centra Predsjednik uprave prof.dr.sc. Rolf Bracke.

Doma─çi partner u provo─Ĺenju istra┼żivanja je Hrvatska udruga za podzemnu gradnju (HUPG). Hrvatska udruga za podzemnu gradnju je interdisciplinarna strukovna udruga u ─Źijem ─Źlanstvu se nalaze predstavnici fakulteta, instituta i izvodja─Źkih tvrtki iz podru─Źja nisko i visokogradnje gradnje te raznih specijalisti─Źkih djelatnosti s podru─Źja geotehnike, geologije, geofizike, hidrogeologije ili pak obnovljivih izvora energije.


GLAVNE AKTIVNOSTI CENTRA

Istra┼żivanje geotermalnih potencijala dubokih temeljnih konstrukcija (armirano betonski piloti, armirano betonske dijafragme, poboljšano tlo, itd). Sve ─Źeš─çe se u gra─Ĺenju kao obnovljivi izvori energije za dizalicu topline koristi energija temelja objekta dijafragme i pilota. Energija iz ovih izvora, osim za dizalicu topline mo┼że se koristiti u ljetnom periodu i za pasivno hla─Ĺenje, bez dizalica topline, gdje se hladna energija tla direktno predaje naj─Źeš─çe podu ili stropu kao rashladna energija posredstvom samo jedne pumpe. Ovakva tehnologija direktivama i smjernicama EU imat ─çe osobitu primjenu u gra─Ĺevinarstvu u budu─çnosti EU.

Istra┼żivanje geotermalnih potencijala površinskih i podzemnih voda do 250 m dubine. Hrvatska je na 5. mjestu u Europi po bogatstvu voda, ima najtoplije more u EU koje je ujedno i najdublje zavu─Źeno u kontinent. Primjerice temperatura u sije─Źnju i velja─Źi na dubini 5 m izme─Ĺu 13-15°C.

Istra┼żivanje geotermalnih potencijala tla i stijena do 250 m dubine. Pod plitkim geotermalnim resursima podrazumijevaju se dubine od 15-250 m gdje ne postoje oscilacije u temperaturi uzrokovane sun─Źevom radijacijom, a porast temperature s dubinom u funkciji je temperaturnog gradijenta i karakteristikama stijena. Prinos topline u ovisnosti o sastavu i vla┼żnosti tla, kao i broju radnih sati godišnje,  kre─çe se po metru dubine od 25 do 100W.

  

Cjelokupan dokument se mo┼że preuzeti sa slijede─çeg linka.

 

tel. 01/4639-250
fax. 01/4827-001

Novosti:

08.07.2011. - DANI PODZEMNE GRADNJE 2011, srpanj 2011, Zagreb, PREZENTACIJE.


1. TUNEL STUPICA Sanacija odrona na dr┼żavnoj cesti D-512, dionica Makarska-Vrgorac, Tunel Stupica Prof.dr.sc. Meho Saša Kova─Źevi─ç, dipl.ing.gra─Ĺ., Gra─Ĺevinski fakultet, Zagreb Link 2. PROJEKTIRANJE, IZVEDBA I NADZOR NAD IZVEDBOM TUNELA Odabir parametara miniran


08.07.2011. - Odr┼żan stru─Źno - znanstveni skup


  U sklopu Programa stru─Źnog usavršavanja u graditeljstvu, Gra─Ĺevinski fakultet Sveu─Źilišta u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom udrugom za podzemnu gradnju organizirao je stru─Źno-znanstveni skup „Dani podzemne gradnje 2011“, 6.-7. srpnja 2011. godine. Kroz 7 tematski


Izrada web stranica